Lemon Tartelette




Delicious Lemon Tartelette
EN   About a month ago, I baked these cute little lemon tartelettes for my boyfriend's birthday. The initial plan was to bake a big cake, but then I somehow changed my mind and decided to go for few smaller cakes. I thought it would look very sweet and it did. "Something lemon'y" was a wish from my boyfriend and so I started my research what I could prepare and I remembered I ate very delicious lemon tartelette when I was back in Lithuania, so I instantly decided it had to be this. So I searched for a recipe and found the one I am sharing today. It turned out very well. There is something so cute about these little portions, or is it just me?? :)) Anyways, very lemon'y, very delicious, lovely and good looking tarts. 

Little note: the prepared pastry before baking might look too oily, I was worried about that too, but it turned out perfectly crispy and tasty, so there is nothing to worry about that. Another thing, I used different size small tart tins, though the initial recipe is supposed to prepare 36 muffin size tartelettes. I made 5 various size tarts and I had some pastry leftover. 

******

LT   Prieš kokį mėnesį kepiau šias mažytes ir tokias mielas citrinines tarteletes savo draugo gimtadienio proga. Pradinis planas buvo didelis ir toks tikras tortas, tačiau galiausiai ir nežinia kodėl pakeičiau savo įdėją kita - geriau keletas nedidelių pyragėlių. Pamaniau, kad atrodytų labai mielai. Tai taip ir buvo. Dar iš jubiliato buvau gavusi vieną prašymą: kažko citrininio. Taip pradėjau žiūrinėti, ką tokio citrinio galėčiau pagaminti. Tuomet prisiminiau savo paskutinią viešnagę Lietuvoje ir ten valgytą ypatingai skanią citrininę tarteletę. Štai taip ir gimė idėja iškepti kelias tarteletes gimtadienio proga. Radau man patikusį receptą, kurį ir dalinuosi šiandien su jumis. Labai skanios, labai išvaizdžios ir na tokios mielos citrininės tarteletės, kad iki šiol negaliu atsidžiaugti savo darbu :))

Pastebėjimas: paruošta tešla prieš kepimą gali atrodyti per daug riebaluota. Aš pati buvau sunerimusi, kad gali gautis negerai, bet iš tiesų, viskas puikiai gavosi, tešla trapi ir skani, tad nėra dėl ko nerimauti. Kitas pastebėjimas, pradiniame recepte buvo naudota keksiukų kepimo forma, tuomet gaunasi apie 36 mažiukus pyragėlius. Aš naudojau 5 skirtingo dydžio kepimo formas, ir man dar liko šiek tiek nesunaudotos tešlos. 

Tartelette au citron
LEMON TARTELETTE adapted from Butter Baking

Pastry:
180g unsalted butter
6 tbsp water
2 tbsp vegetable oil (I used sunflower oil)
2 tbsp sugar
pinch of salt
300g flour (2 cups)

Lemon filling:
35g flour (1/4 cup)
220g sugar (1 cup)
125ml lemon juice (1/2 cup)
zest from one lemon, grated
3 eggs
1 egg yolk
pinch of salt

- Preheat the oven to 200°C.

- Place the butter, water, oil, sugar and salt in a bowl and melt everything on a medium heat,until the butter is melted and bubbling and beginning to brown around the edges.

- Remove from the heat and dump in the flour. Stir quickly, until the dough comes together and pulls away from the side of the dish.

- Put a spoon of dough into one tart pan, press it into the base and up the sides using your fingers. Repeat until all dough has been used.

- Prick the dough with a fork once or twice.

- Bake for 8-12 minutes, until the pastry is golden brown all over. Remove form the oven and allow to cool slightly.

- To make the tartelette filling, reduce the oven to 150°C.

- Combine the flour and sugar in a  medium mixing bowl. Add lemon juice and zest and mix to dissolve the sugar.

- In a separate bowl, whisk the eggs, egg yolk and salt. Add the eggs into lemon and sugar mixture and whisk until well combined.

- Put the tart tins back in the oven, pull the oven rack out slightly and pour the filling into each pastry case while it's still in the oven.

- Bake for 5-10 minutes, until the centers are just set. Let it cool before serving. Then enjoy it!! :))

Lemon tarts
CITRININĖS TARTELETĖS  adaptuota iš Butter Baking

Tešla:
180g nesūdyto sviesto
6 šaukštai vandens
2 šaukštai daržovių aliejaus (aš naudojau saulėgrąžų)
2 šaukštai cukraus
žiupsnelis druskos
300g miltų (2 puodeliai)

Citrininis įdaras:
35g miltų (1/4 puodelio)
220g cukraus (1 puodelis)
125ml citrinos sulčių (1/2 puodelio)
vienos citrinos žievelė, tarkuota
3 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
žiupsnelis druskos

- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.

- Sviestą, vandenį, aliejų, cukrų ir druską sudėkite į didelį puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies tol, kol sviestas pilnai ištirps, pradės burbuliuoti ir ruduoti palei kraštus.

- Nuimkite nuo ugnies, į išlydytą mišinį suberkite miltus ir greitai maišykite iki tol, kol tešla pasidarys vientisa ir atšoks nuo puodo kraštų.

-Dėkite šaukštą ar mažiau/daugiau (priklausomai nuo formos dydžio, kurią naudosite) į formelę, pirštų pagalba paskirstykite tešlą po visą formą ir link indelio kraštų. Taip užpildykite visas kepimo formas.

-Su šakute vieną ar du kartus bakstelkite tešlos pagrindą.

- Kepkite apie 8-12 minučių, kol visa tešla lengvai paruduos. Tuomet išimkite formas iš orkaitės ir leiskite lengvai atvėsti.

- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150°C.

- Sumaišykite miltus ir cukrų vidutinio dydžio dubenyje. Supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir viską gerai išmaišykite, tol kol cukrus ištirps.

- Atskirame dubenyje, gerai išplakite kiaušinius, kiaušinio trynį ir druską. Supilkite šią masę į citrinų bei cukraus ruošinį. Viską gerai išmaišykite.

- Sudėkite kepimo formas su jau iškepta tešla atgal į orkaitę, tuomet lengvai ištraukite groteles į lauk ir taip supilkite paruoštą citrininį įdarą į kepimo indelius.

- Tuomet kepkite apie 5-10 minučių, kol įdaro centras bus standus. Leiskite atvėsti prieš tiekiant. O tuomet jau skanaus!! :))

Citrinines tarteletes

Leave a Comment

  1. This looks and sounds heavenly! I want a piece :D
    xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks!!! I will prepare them one day for you :)))

      Delete
  2. Atrodo pasakiškai :) Ir ačiū, priminei man, jog pati norėjau iškepti tartaletes! Tik gal su plikytu kremu ir vaisiais :)

    ReplyDelete
  3. Receptas bus išbandytas! Laukiu nesulaukiu, nes citrininiai desertai mano megstamiausi :)

    ReplyDelete